fredag den 19. oktober 2012

Fodboldens sidste proletarer

I min generation husker vi 90'ernes storhold fra IFK Göteborg, hvor blandt andre dribleren Jesper Blomqvist spredte skræk og rædsel i alverdens storklubber, når Blåvitt drog ud på togt til Europas fineste fodboldadresser.
Forud for dette hold gik der et endnu større hold, som vandt UEFA Cuppen i 1982 og igen i 1987.

Holdet fra 1982 blev bygget op af amatører med arbejde ved siden af fodbolden, blandt andre den legendariske Torbjörn Nilsson og den dengang ukendte træner Sven Göran Eriksson. Filosofien på holdet var, at alle skulle kæmpe for alle, man ville på en måde overføre den svenske samfundsmodel til fodboldbanen.  Man må sige, at det blev en succes, som kulminerede, da man slog datidens største hold i Europa i årets UEFA Cup-finale. Der er naturligvis tale om HSV (Hamburger Sport Verein) med spillere som Hrubesch, Lars Bastrup og Felix Magath bare for at nævne nogle stykker.
De tyske stjerne fik en fodboldleksion og blev banket 3-0 hjemme på Volkspark Stadion i Hamborg.
Et resultat, der helt sikkert kom bag på tyskerne, der allerede inden kampen solgte merchandise med påskriften HSV - UEFA CUP-Sieger 1982.

Og hvorfor skriver jeg så alt dette? Det gør jeg fordi en god kollega gjorde mig opmærksom på dokumentarfilmen Fotbollens sista proletärer, som netop handler om dette hold. En fantastisk film om de sande værdier i fodbold, en film om Davids kamp mod Goliat, om man vil.

Hvis du har fået lyst til at se filmen, som jeg vil anbefale på det kraftigste, kan du se den nedenfor. Det er nemlig så heldigt, at den ligger i sin fulde længde på YouTube :-)



Ingen kommentarer:

Send en kommentar