fredag den 6. juni 2008

Fodbold! - Forfattere om fænomenet fodbold

Red. Peter Christensen & Frederik Stjernfelt
Gyldendal 2002 - 309 sider.
Anmeldt af Kristoffer Harboe.

At fodbold er andet og mere end bare et spil, er vi mange der har vidst længe. Dette er nu blevet bekræftet i form af en fantastisk bog om verdens mest populære sport. Bogen hedder ganske enkelt bare Fodbold! med undertitlen Forfattere om fænomenet fodbold.

I bogen beskæftiger nogle af klodens største hjerner Rushdie, Camus, Satre, Kissinger og mange andre sig seriøst med begrebet fodbold. Det er en sand fryd for os, der elsker fodbold at læse disse folks betragtninger om spillets sjæl, taktik og ikke mindst tiltrækningskraft. Når man læser bogen bliver man trukket ind i fantasiske epos om spillets tilblivelse og udviklingen fra plebejiske landbyfejder til det smukke spil, vi kender i dag.

Ligeledes hører vi om fortidens stjerner, som kan regnes for spillets sande pionerer; ungareren Puskas, der blev den første angriber til at gå tilbage i banen, hvorved der skabtes hidtil ukendte rum og spilmuligheder. Beckenbauer der skabte libero-fænomenet med den 'frie' spiller, der kunne føre bolden frem og ikke mindst Johan Cruyff, der sammen med den hollandske trænerlegende Rinus Michels var ophavsmand til Oranjes højt besungne totalfodbold, hvor alle i princippet spiller/kan spille alle pladser.

Tiltrækningskraften og fascinationen beskrives også glimrende af blandt andre Salman Rushdie, der i næsten 50 år har været stor fan af Londonklubben Tottenham. Sådan kunne jeg blive ved. Min eneste opfordring i forhold til denne bog skal her fra være: hvis du holder af fodbold, så sæt dig ned med bogen og bliv bekræftet i din kærlighed. Til dem som ikke forstår fascinationen kan jeg måske ligeledes sige: Læs bogen og overgiv dig :-)

3 kommentarer:

 1. Så er sprogpolitiet på banen! Kan du så se at få rettet fejlen! Fy, Kristoffer.... Jeg ved godt, at du ser kampen mellem Tyskland og Holland lige nu, men når den er slut, kunne du jo ta' at kaste et blik på din blog.
  Hilsen Dorte

  SvarSlet
 2. Sludder og vrøvl...Tyskland og Portugal. Beklager.

  SvarSlet
 3. Det er en sand fryd med opmærksomme læsere. Jeg har fundet to fejl i indlægget, som begge er rettet nu :-)
  Tyskerne inspirerer jo en til at være lidt effektiv :-)

  SvarSlet