tirsdag den 27. november 2007

Katastrofen der udeblev

Af Flemming Rose
Gyldendal, 1998. 304 sider.
Anmeldt af Kristoffer Harboe.

Flemming Rose, der var Berlingske Tidendes korrespondent i Moskva fra 1990-1996, tager med bogen "Katastrofen der udeblev" den historiske tråd op, hvor Bent Jensen slap i "Den ny Ruslandshistorie".

Bogens undertitel Rusland i forvandling 1992-1996. fortæller os, at bogen har et sjældent positivt udgangspunkt i sin beskrivelse af Ruslands udvikling efter kommunismens fald.

Forandringerne i forbindelse med overgangen fra planøkonomi til demokrati og markedsøkonomi beskrives med udgangspunkt i den "almindelige" russer, hvilket giver læseren nogle andre billeder af udviklingen i det store land end dem, vi får i den daglige nyhedsformidling. Gennem personskildringer for vi blandt andet kendskab til nogle såkaldt almindelige russere, der forsøgte at gribe udviklingen og skabe sig et nyt liv ved hjælp af de muligheder, som de nye vinde giver dem. Skildringerne er meget interessante og giver et andet og mere positivt billede af udviklingen i omvæltningernes årti i Rusland end det, vi er vant til at se.

Ligeledes får man som læser indblik i den heftige politiske kamp mellem kommunister og reformvenlige kræfter om at bestemme, i hvilken retning det store land skulle bevæge sig. Her kan eksempelvis nævnes en medrivende dagbogsskildring af dagene omkring kuppet i Det hvide hus i Moskva i efteråret 1993.

Bogen er et godt anderledes indslag i Ruslandsdebatten, med et budskab om håb i en del af verden, vi ellers ofte opfatter som grå og trøstesløs.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar