tirsdag den 27. november 2007

Naiv.Super

Af Erlend Loe
Klim, 2006 - 165 sider.
Anmeldt af Kristoffer Harboe.

NAIV.SUPER, der er skrevet af den norske kultforfatter Erlend Loe, udkom første gang på dansk i 1999.

I Loes hjemland har bogen status af nyklassiker, hvilket understreges af, at den i 2006 vandt den europæiske ungdomslitteraturpris, Prix Européen des Jeunes Lecteurs.
Bogen er netop blevet genudgivet, så vi nu igen har mulighed for se verden i det forunderlige Loe'ske perspektiv. For det er netop perspektiv, som historien om den 25-årige fortæller handler om. Efter at have tabt til sin bror i et spil kroket går fortælleren sort og melder sig ud af universitetet og begynder og tænke over livets mysterier, universet og hvad ”tid” egentlig er. Samtidig med disse store tanker, der gør fortælleren usikker på verden omkring ham, forsøger han at komme oven på igen efter sit sammenbrud.

Tankerne kædes i bogen på fantastisk vis sammen med de små ting; fortælleren tager sig til for at skabe mening og perspektiv i livet. Der er tale meget simple virkemidler, som at kaste en rød bold mod en væg og hamre endeløst på et hammerbræt fra Brio.

Aktiviteter, der får fortælleren til at slappe af og komme væk fra de store uoverskuelige tanker. Ikke mindst giver denne anderledes sammenkædning af det nære og fjerne i livet også læseren noget at tænke over, så bogen med sine mange små finurligheder bliver meget vedkommende.
Fortælleren skriver ligeledes lister over alting - hvor mange dyr han har set, hvad han kunne lide, da han var lille, hvad han kan lide nu, hvad han ejer, og hvad han mangler. Disse ensformige aktiviteter får ham til at glemme tiden og dermed slappe af og komme væk fra livets store mysterier.

Men først da fortællerens bror tvinger ham med på en tur til New York begynder det at gå fremad. I New York lader fortælleren sig overvælde. Blandt alt det store i New York indser han, at han er meget lille, hvilket giver ham perspektiv, og han forlader tankerne om det meningsløse i verden for i stedet, at fokusere på alt det gode.

NAIV.SUPER er en kort og meget vedkommende roman om de små og store ting i livet, og hvordan det det hele mon hænger sammen. Bogens univers er meget svært at gengive, men hvis du læser den, kommer du med statsgaranti ikke til at fortryde det. Bogen er i allerhøjeste grad mere super end naiv.

1 kommentar:

  1. Jeg kan informere om, at den er på ønskesedlen til jul! Så er det op til julemanden eller min mor, om jeg skal læse den!

    SvarSlet