lørdag den 6. november 2010

Lav din egen søgemaskine

For at hjælpe gymnasieelverne på vej i deres informationssøgning i forbindelse med større opgaver har jeg ved hjælp af Google skabt to søgemaskiner, der udelukkende søger på akademiske institutioners hjemmesider. Jeg har henholdsvis skabt, en der dækker Danmark og en der dækker USA, Storbritannien, Australien og New Zealand.

Den danske søgemaskine er opbygget ved et medtage universiteternes hjemmesidekomplekser. I øjeblikket dækker den Aalborg Universitet (aau.dk), Aarhus Universitet (au.dk), Syddansk Universitet (sdu.dk), Roskilde Unievrsitetscenter (ruc.dk), Københavns Universitet (ku.dk), Danmarks Tekniske Universitet (dtu.dk), Danmarks Pædagogiske Universitet (dpu.dk), Copenhagen Business School (cbs.dk) og Det Informationsvidenskabelige Akademi (iva.dk)

Den engelsksprogede søgemaskine er opbygget ved hjælp af landenes akademiske domæner, som er følgende: ac.au for Australien, ac.uk for Storbritannien og .edu for USA.

Når man søger i disse søgemaskine, søger man således kun på de nævnte sider og domæner. Således får man kun information fra højere læreanstalter, hvilket kan være med til at afgrænse søgningen på en god måde. Man skal som altid være opmærskom på, at man risikerer at gå glip af noget godt, når man afgrænser sin søgning, men på den anden side opnår man en bedre overskuelighed.

Hvis du har forslag til sider og domæner, som du mener bør medtages, er du mere end velkommen til at skrive en kommentar.

Hvordan gør man så?
Man går ganske enkelt ind på Google Tilpasset Søgning og sammensætter den søgemaskine, man har brug for. Det er meget selvinstruerende, så det er bare med at komme i gang.

Neden for har jeg indsat de to søgemaskiner, så du kan afprøve dem.
God fornøjelse!


Ingen kommentarer:

Send en kommentar