onsdag den 24. november 2010

Fodboldens glemte superstjerne

Her gik man og troede, at man havde styr på fodboldens største spillere Pelé, Laudrup, Maradona og Messi osv. Men allerede længe før den ældste af disse, Pelé, blev født, havde en superstjerne uden sidestykke begejstret på de brasilianske fodboldbaner i mange år.

Navnet er Arthur Friedenreich Tigeren, der som søn af en tysk far fra landets overklasse og en brasiliansk mor, havde alle odds i mod sig; kun hvide mænd havde normalt lov at spille fodbold og frispark begået mod mørke spillere ikke blev dømt (!). På trods af disse uhyrligheder blev han sin tids absolut største spiller med 1.329 mål i 1.239 kampe. Pelé som normalt hyldes som den mest scorende spiller i historien scorede i følge Wikipedias artikel om ham sølle 1.201 mål i 1.276 kampe.

Jeg stødte første gang på navnet Arthur Friedenreich, da jeg faldt over en udsendelse om foldboldens historie på DR K. En fantastisk udsendelse, som jeg varmt kan anbefale. Man kan finde udsendelsen på DR's hjemmeside, hvor den er frit tilgængelig.
Indslaget om Arthur Friedenreich begynder ca. 22:20 minutter inde i udsendelsen. Er du bare lidt interesseret i fodbold og historie, kan jeg kun anbefale dig at se dette indslag, som i den grad har gjort indtryk på mig.

Om Friedenreich er tidernes største spiller, er naturligvis umuligt at vurdere, men at han var en klassespiller med en fantastisk historie, kan der efter min mening ikke sættes spørgsmålstegn ved.

1 kommentar:

  1. Klippet med Friedenreich er fjernet fra DR's hjemmeside, men kan ses her dog med tysk tale.
    http://www.youtube.com/watch?v=Y_3uK9E4V1M

    SvarSlet