fredag den 20. juni 2008

Offensiv fodbold uden angribere

Så kom endelig den nye taktiske revolution inden for fodbold, som en artikel i bogen Fodbold! - Forfattere om fænomenet fodbold påstår har været fraværende siden Cryuff og Beckenbauers banebrydende spil i halvfjerdserne. Revolutionen kommer i følge en artikel i Information fra EM-deltagerne Portugals brasilianske landstræner Luis Felipe Scolari, der har opfundet et 4-6-0-system uden deciderede angribere.
I systemet har alle midtbanespillere, på nær en defensivt orienteret af slagsen, lov til at gå med frem og påtage sig rollen som angribere. Systemet gør det potentielt meget svært for modstanderne at læse Portugals offensive spilmønstre. Der er, som det nævnes i artiklen, tale om en ny form for totalfodbold.

Efter sommerferien skifter Scolari som bekendt sit portugisiske liv ud med en tilværelse i den engelske storklub Chelsea. Det skal blive spændende at se, om brasilianeren formår at overføre spillestilen til britiske forhold, hvor Manchester Uniteds manager Alex Ferguson, for mig at se har gang i noget lignende; sjovt nok med en genganger - Cristiano Ronaldo, verdens bedste fodboldspiller!

Netop tilstedeværelsens af en midtbane er noget af det, der gør fodbold så meget mere interessant end andre boldspil. Midtbanen er leveringsdygtig i håbet om det sublime, som beskrevet af Kåre Pedersen i artiklen Latinsk totalfodbold (Information, 11. juni 2008):

"Det, der især adskiller fodbold fra andre boldspil, er midtbanen. De andre boldspil har angreb og forsvar, men ikke noget midt imellem. Andre boldspil kan bølge frem og tilbage, men aldrig balancere mellem angreb og forsvar og på den måde skabe forventningen om det, der måske kommer: Det sublime angreb eller det enestående indgreb i forsvaret.

At skabe forudsætningerne for det sublime og det enestående, det handler spillet på midtbanen i sin kerne om, og fodbolden kan derfor som det eneste spil skabe forventninger om netop det. Heri, i forventningen om det sublime, ligger også meget af forklaringen på, at fodbold som det eneste boldspil er elsket kloden rundt."

Nu gælder det anden kvartfinale i EM mellem Kroatien og Tyrkiet og dermed håbet om en ny oplevelse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar